Devamı
    Ana SayfaYaşamSağlıkTip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar (ve Benzerlikler)

    Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar (ve Benzerlikler)

    Her ikisi de tedavi edilebilir, ancak yalnızca biri önlenebilir.

    Tip 1 ve tip 2 diyabet bir adı paylaşabilir, ancak benzer oldukları kadar farklı olan şeyler de vardır.

    Özünde, her iki hastalık da kan dolaşımında anormal derecede yüksek şeker seviyeleri içerir ve bu durum yaşamı tehdit etmese bile tehlikelidir. Bu, insülin hormonundaki eksikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sağlıklı bir vücutta, pankreasınız tarafından üretilen insülin, yemek yedikten sonra kan dolaşımına girer ve yiyeceklerdeki şekerleri enerji olarak kullanılmayı bekledikleri hücrelere götürmeden önce parçalar.

    Olarak tip 1 diyabet , vücut artık kan şekeri seviyeleri kanda bazen stratosferik seviyelere bu araçlar hiç bir insülin yapar. Tip 2 insülin gittikçe azalıyor ile, tamamen farklı bir fizyolojisi olan etkili aşkın bir zaman yerine aniden kapatılıyor, Mary Vouyiouklis Kellis, MD, Cleveland Clinic bir endokrinolog, anlatır. Buna insülin direnci denir.

    Tip 1 diyabet , diyabet vakalarının %5’inden azını, tip 2 diyabet ise % 90-95’ini temsil eder . Durumun diğer, daha nadir formları gerisini oluşturur.  

    Tip 1 ve tip 2’nin nedenleri farklıdır

    Tip 1 diyabet, otoimmün bir durumdur, yani bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla vücudunuza saldırır. Tip 1 diyabet durumunda, bağışıklık sistemi hücreleri pankreastaki insülin üreten beta hücrelerinin peşine düşer ve bu da insülin üretiminin aniden durmasına neden olur.

    Vücudunuzun neden saldırıya geçtiğini kimse tam olarak bilmiyor, ancak muhtemelen birçok katkıda bulunan faktör var. Dr. Vouyiouklis Kellis, “Bunun neden olduğunu tam olarak anlamıyoruz, ancak zaten bir yatkınlığınız varsa, viral bir enfeksiyonun süreci tetikleyebileceğine dair bazı veriler var” diyor. “Zaten antikorlarınız [pankreasa saldıran bağışıklık sistemi hücreleri] olabilir, ancak ikinci vuruş viral bir enfeksiyondur.” Bu yatkınlık genetik de olabilir.

    Tip 2 diyabette, aile geçmişi de dahil olmak üzere genetik de bir rol oynayabilir, ancak burada ana risk, obez veya fazla kilolu olmanın yanı sıra aktif olmama ve sağlıksız yiyecekler yeme gibi diğer yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanmaktadır, Jasmine D. Gonzalvo , PharmD, West Lafayette, Indiana Purdue Üniversitesi Sağlık Eşitlik ve Yenilik Merkezi müdürü. “Vücudun hala insülin üretme yeteneği var, ancak vücudun insüline karşı bir direnci var.” Tip 2 diyabette hücreler, insülin direnci adı verilen insülini etkili bir şekilde kullanmakta da zorluk çekebilir.

    ilginizi çekebilir :  Baharatların Faydaları

    Tip 1 ve tip 2 farklı insan gruplarını etkiler

    Tip 1 diyabet eskiden “Juvenil Başlangıçlı Diyabet” olarak adlandırılırdı, çünkü herkesi etkileyebilse de en sık 4-6 yaş arası ve 10-14 yaş arası çocukları etkiler.

    Başlangıçta yetişkin başlangıçlı diyabet olarak adlandırılan tip 2 diyabet, çoğunlukla yetişkinleri etkiler, ancak tanı yaşı giderek gençleşiyor. 

    Gonzalvo, “Son on yılda, aslında tip 1 olanın daha eski bir başlangıcını ve daha genç bir tip 2 diyabet başlangıcını gördüğünüz gri bir alan daha fazla oldu” diyor. “Ayrılmadan çok bir birleşme oldu.”

    Diğer ayrımlar devam ediyor. “Onlar bir kişisel veya aile öyküsü olabilir gerçi Tip 1 diyabet, normal kiloda genç bireylerde teşhis eğilimi otoimmün hastalık ,” Deena Adimoolam, MD, endokrinoloji ve önleyici tıp uzmanı, New Jersey uygulamaları, söyler Sağlık . “Tip 2 diyabet, aşırı kilolu veya obez olan yaşlı bireylerde teşhis edilme eğilimindedir.”

    Semptomlar ve komplikasyonlar benzer

    Sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri, her iki diyabet tipinin semptomlarına neden olur ve bu semptomların çoğu aynıdır. Dr. Adimoolam, ” Semptomlar diyabetin tüm formlarında benzerdir – artan susuzluk, artan idrara çıkma, bulanık görme , kötüleşen yorgunluk, kilo kaybı ” diyor Dr. “Tip 1 diyabetli hastalar tanı anında çok az insülin ürettiğinden veya hiç insülin üretmediğinden, hastaneye diyabetik ketoasidoz (DKA) adı verilen hayatı tehdit eden bir durumla başvurma olasılıkları daha yüksektir.” Tip 1 olan kişiler de kilo verebilir.

    Vouyiouklis Kellis, tip 2 diyabetin benzersiz bir belirtisinin acamphotisi nigricans adı verilen bir durum olduğunu söylüyor. İşte o zaman, ensenin veya kolun arkasındaki derinin koyulaştığını, derinin altında kıvrımların olduğu yerlerde görürsün. Bu, tip 1 diyabetin değil, tip 2 diyabetin ayırt edici özelliği olan insülin direncinin bir işaretidir.

    Dr. Adimoolam, kronik olarak yüksek kan şekeri düzeylerinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ve her iki diyabet türü için de benzer olduğunu söylüyor. Bunlar arasında kalp hastalığı, böbrek sorunları, sinir hasarı, ampütasyon ve körlüğe neden olabilecek göz hasarları yer alır.

    ilginizi çekebilir :  Çok fazla güneş aldıktan saatler sonra cildiniz neden renk değiştirir?

    Teşhis aynı

    Tip 1 ve tip 2 diyabet teşhisi, kan şekerinizin ne kadar yüksek olduğunu belirlemek için yapılan testlere dayanır. A1C testi, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizi inceleyen bir kan testi ve kan şekeri ölçümü yaptıktan sonra seviyeleri ölçen bir kan testi olan açlık plazma glikoz testi de dahil olmak üzere birkaç farklı test türü vardır. en az sekiz saat oruç tutmak.

    Doktorunuz sizin tip 1 diyabetiniz olduğunu düşünürse, belirli antikor testleri de isteyebilir. 

    Tedaviler farklıdır

    Tip 1 diyabet için tek bir tedavi vardır: insülin replasmanı. Dr. Adimoolam, “İnsülin olmadan, tip 1 diyabetli kişiler diyabetik ketoasidoz gibi komplikasyonlardan ölebilir” diyor.

    Tip 2 diyabet için, kan şekerini kontrol etmek için oral ve enjekte edilebilir ilaçlarla başlayan ve daha sonra bu şeyler çalışmayı bıraktığında insüline geçen çok çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Dr. Adimoolam, “Tip 2 diyabetli birçok kişi bu tedavilerin bir kombinasyonunu kullanıyor” diyor.

    Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, her iki diyabet formunu da yönetmenin temel taşıdır.

    Sadece tip 2 diyabet önlenebilir

    Tip 1 diyabeti önlemenin bir yolu yoktur, ancak yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2’yi önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Dr. Gonzalvo, “Daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapmaktan, fiziksel aktivitede bulunmaktan ve ilaç almaktan bahsediyoruz” diyor.

    Sponsor
    Yapıyoruz
    Yapıyoruz
    Elinden geldiği kadar sizlere burada çeşitli bilgiler hazırlayıp sunacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bunlarıda Okuyabilirsiniz