Devamı
    Ana SayfaKategorisizArı sokmasından sonra vücutta ne olur?

    Arı sokmasından sonra vücutta ne olur?

    Tüm ülkede özellikle yaz aylarında arı sokmaları çok yaygındır ve siz veya başkaları sokulursa nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek önemlidir.

    Arı sokmaları Türkiye’de, özellikle arı faaliyetinin zirvede olduğu ilkbahar ve yaz aylarında oldukça yaygındır. Sokulma riski yüksek olanlar genellikle tarım işçileri ve bol çiçekli bahçelerde oynayan çocuklardır.

    Arı sokması sırasında ne olur?

    Arının iğnesi karnının ucunda bulunur. Sokma sırasında iki zehir kesesi karışarak iğne yoluyla vücuda giren bir bileşen oluşturur. Arının iğnesi sokma sırasında vücudundan kopar ve sokulan bölgede takılı kalır.

    Sokma anında arının bazı iç organları da yırtılarak arının birkaç saniye içinde ölmesine neden olur. Arının saldığı zehirin kokusu diğer arıları da bölgeye çeker ve onlar da sokmaya devam eder.

    Bir sokmadan sonra vücutta ne olur?

    Zehir, sokma yerinde kızarıklık, ağrı, şişme ve kaşıntıya neden olur. Alerjik kişilerde nefes darlığı, baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi ciddi reaksiyonlar meydana gelebilir.

    Bir acı ne zaman tehlikeli olabilir?

    Sokmaya tepki şiddetli değilse yarayı sabun ve suyla yıkamak, iğneyi nazikçe çıkarmak ve bölgeye soğuk kompres uygulamak yeterli olabilir. Fenistil veya aloe vera gibi topikal merhemler de rahatlama sağlayabilir.

    Ancak bilinç kaybına neden olan ciddi bir alerjik reaksiyon durumunda acil resüsitasyon yapılması gerekir. Arıların yakınında çalışanlar da dahil olmak üzere arı sokmalarına alerjisi olduğu bilinen kişiler, kişisel kullanım için bir epinefrin oto-enjektörü taşımalıdır.

    Enjeksiyon, kan damarı kasılmasına neden olan, kan basıncını yükselten ve solunum kaslarını gevşeten adrenalin içerir. Bu, bireyin uygun tedavi için hastaneye gelmesi için zaman sağlar. Enjeksiyon hayat kurtarıcıdır ve durum kötüleşerek boğulma ve ölüme yol açabileceğinden hemen yapılmalıdır.

    "Bir kişiye hangi zehre alerjisi olduğunu bilmek için teşhis konulabileceğini unutmamak önemlidir"

    “Arı zehirine alerjisi olan hastalar için hayat kurtarıcı tedavi var. Süreç, bağışıklık sisteminin zehre tepki vermemesi için yeniden eğitildiği, arı zehirine özgü immünoterapiyi içeriyor” diye ekledi.

    ilginizi çekebilir :  Diş eti tedavisi için bitkisel reçeteler

    “Alerji teşhisi ve tedavisinin araştırılması esastır. Bazen arı zehrine verilen tepki, insan vücudundaki alerjiden sorumlu hücreleri etkileyen bir hastalığın ilk belirtisi olabiliyor ki bu da doğru teşhis koymak için bir başka neden” dedi.

    Sponsor
    Yapıyoruz
    Yapıyoruz
    Elinden geldiği kadar sizlere burada çeşitli bilgiler hazırlayıp sunacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bunlarıda Okuyabilirsiniz