Devamı
    Ana SayfaYaşamSağlıkBitki Bazlı Bir Diyete Geçmek, Hangi Yaşta Olursanız Olun Hayatınıza Yıllar Katabilir.

    Bitki Bazlı Bir Diyete Geçmek, Hangi Yaşta Olursanız Olun Hayatınıza Yıllar Katabilir.

    • Araştırmacılar, her yaştan insanın tipik bir Batı diyetinden daha bitki bazlı bir rejime geçerek yaşam beklentilerine yıllar katabileceğini söylüyor.
    • Genç yetişkinlerin, yeme alışkanlıklarındaki bu değişiklikle beklenen ömürlerine on yıldan fazla bir süre ekleyebileceklerini söylüyorlar.
    • Günlük diyet düzeninizde bir değişiklik yapmak için asla erken veya geç olmadığını ekliyorlar.
    • Uzmanlar, çok renkli yiyecekler yiyerek, hayvansal proteini bitkisel proteinle değiştirerek ve doymamış yağları seçerek geçiş yapabileceğinizi söylüyor.

    Daha fazla bitki bazlı yiyecekler yiyerek on yıldan daha uzun yaşayabilirsiniz.

    Bu, Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden bugün PLOS Medicine’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre.

    Araştırmacılar, bir dizi diyet değişikliğinden yaşam beklentisi üzerindeki etkiyi tahmin eden bir model oluşturmak için önceki analizlerden ve Küresel Hastalık Yükü çalışmasından elde edilen mevcut verileri kullandılar.

    Bu model çevrimiçi olarak mevcuttur ve Sağlıklı Yaşam hesaplayıcısı olarak adlandırılır.

    Çalışma yazarları, ”Farklı gıda gruplarının göreceli sağlık potansiyelini anlamak, insanların uygulanabilir ve önemli sağlık kazanımları elde etmelerini sağlayabilir” dedi. “Sağlıklı yaşam hesalayıcısı, klinisyenler, politika yapıcılar ve meslekten olmayanlar için diyet seçimlerinin sağlık üzerindeki etkisini anlamak için yararlı bir araç olabilir.”

    Anahtar bulguları:

    • Daha fazla baklagiller, kepekli tahıllar ve fındık yemek ve daha az kırmızı et ve daha az işlenmiş et yemek, yaşam beklentisini artırır.
    • Yaşam süresindeki en büyük artış 20 yaş grubunda görüldü. Erkeklerde ortalama 13 yıl, kadınlarda ise yaklaşık 11 yıl artış görüldü.
    • 60’lı yaşlarındaki insanlar, modern bir Batı diyetinden daha fazla bitki bazlı diyete geçiş yaparak ortalama 8 yıl daha artış gördüler.

    Uzmanlar ne diyor

    Bulgular, bir beslenme uzmanı ve “Sıska Karaciğer” in yazarı olan Kristin Kirkpatrick, MS, RDN ve Pritikin Uzun Ömür Merkezi’nde tıbbi direktör olan ABFP Dr. Danine Fruge gibi beslenme uzmanları için sürpriz değil.

    ilginizi çekebilir :  Uyku Apnesi nedir? Nasıl Tedavi Edilir.

    Fruge, Healthline’a verdiği demeçte, ”Beslenmenin her yaşta sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olduğu yaygın olarak kabul edildi” dedi. “Beslenme alışkanlıklarımızın hastalık geliştirip geliştirmediğimiz, hastalığı tersine çevirip çevirmediğimiz ve uzun ömürlülüğümüz üzerinde çarpıcı bir etkisi olabilir. Hipokrat bile, ‘Yemek bizim ilacımız olsun, ilaç bizim yemeğimiz olsun.’”

    Kirkpatrick, bu çalışmanın sonuçlarının, daha fazla bitki ve daha az işlenmiş etin mortaliteyi azaltabileceğini gösteren önceki verileri yansıttığını ekliyor.

    Örneğin, Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da yayınlanan 2020 tarihli bir analizisTrusted Kaynağı, yüksek miktarda kepekli tahıl, sebze, meyve, fındık ve ayrıca kahve alımının, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Yüksek miktarda kırmızı veya işlenmiş et alımı, daha yüksek tüm nedenlere bağlı mortalite ile ilişkiliydi.

    Sponsor
    Yapıyoruz
    Yapıyoruz
    Elinden geldiği kadar sizlere burada çeşitli bilgiler hazırlayıp sunacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Bunlarıda Okuyabilirsiniz